luni, 16 martie 2009


Sfântul Patrick (385-461) episcop

Sarbatorit la 17 martie de catre Biserica Catolica ( dupa calendarul latin)
Patrick este apostolul shi sfantul patron al Irlandei, deoarece el este cel care a evanghelizat aceste tzinuturi. Irlandezii il numesc Patraig iar englezii Patrick.

S-a nascut in anul 385 intr-o familie de romani instaritzi într-o localitate din Tzara Galilor, in vestul Angliei. La varsta de 16 ani, a fost prins de piratzi shi dus ca sclav in insula alaturata, Irlanda, pe atunci locuita de celtzi şi pictzi, stramosii scotzienilor de astazi, care erau pagani.. Tzinut sclav de catre piratzi, a incercat sa fuga de doua ori, dar a fost prins, readus în Irlanda shi supravegheat foarte atent. De-abia a treia oara a reushit sa scape dupa shase ani de sclavie.

A facut studii teologice la Auxerre, sub conducerea Sfantului Gherman. A facut o calatorie in Italia, vizitand mai multe manastiri. S-a intors in Irlanda, in anul 432, trimis fiind de însushi Sfantul Parinte Papa, care l-a numit succesor al primului episcop, Palladiu.

Sfintzit episcop al Irlandei, a evanghelizat cu mare rabdare si devotament oamenii din acea insula, i-a convertit pe multzi la credintza shi a organizat Biserica locala, in ciuda unor mari dificultăţi facute de ereticii plagieni. In jurul anului 444 a intemeiat Episcopia Armagh, in vecinatatea Belfastului. In diverse zone din Irlanda, a construit manastiri care au devenit celebre shi in jurul lor s-au format nucleele viitoarelor orashe.

Sfantul Patrick a murit in anul 461, in tzinutul Down, astazi rebotezat Downpatrik, in Ulster - Irlanda de Nord- una din cele mai catolice zone ale Europei.
Sfantul Patrick este de asemeni si sfantul patron al Islandei .



Niciun comentariu: