duminică, 8 februarie 2009

ARHIEPISCOPIA ROMANO-CATOLICĂ BUCUREŞTI


COMUNICAT DE PRESĂ

Cenzura dreptului la liberă exprimare respinsă irevocabil
Millenium Building pierde încă un proces

Bucureşti, 05.02.2009

Tribunalul Bucureşti a respins irevocabil, în şedinţa publică din data de 30.01.2009, ca nefondat, recursul formulat de S.C. Millenium Building SRL împotriva sentinţei civile nr. 7930/11.06.2008, pronunţată de Judecătoria Sectorului 1 din dosarul 7973/299/2008.
Beneficiarul investiţiei autointitulate „Cathedral Plaza”, ale cărui lucrări sunt suspendate de mai bine de un an, a încercat să suprime dreptul Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti la libera exprimare, solicitând Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti interzicerea dreptului acesteia la a mai prezenta public luări de poziţie, comunicate sau opinii în legătură cu construcţia ilegală plasată în zona protejată din centrul istoric al capitalei şi în zona de protecţie a Catedralei „Sfântul Iosif” – monument de importanţă naţională şi universală. S-a încercat limitarea dreptului de informare a publicului prin restricţionarea informaţiilor destinate mijloacelor de informare scrise şi audiovizuale, limitarea dreptului presei de a cere şi primi astfel de informaţii de la Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti, inclusiv de la Arhiepiscopul Mitropolit Dr. Ioan Robu personal, limitarea dreptului la petiţionare, precum şi limitarea accesului publicului în sala de judecată.
Instanţa de fond, Judecătoria Sectorului 1, a respins o astfel de pretenţie care reprezenta un atentat la libertatea de exprimare consfinţită de art. 30 din Constituţia României.
Nemulţumită de soluţia pronunţată de Judecătorie, Millenium Building a promovat un recurs prin care a cerut modificarea sentinţei civile şi, pe fond, restricţionarea dreptului nostru de a ne exprima public opiniile.
Prin decizia civilă nr. 187/30.01.2009, Tribunalul Bucureşti a respins recursul, menţinând dreptul Arhiepiscopiei la valorificarea deplină a libertăţii de exprimare, reconfirmând faptul că într-un stat de drept este consfinţit dreptul la libertatea exprimării şi nu obligaţia la tăcere.
Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti îşi exprimă încă o dată sprijinul necondiţionat pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, printre care şi libertatea de exprimare, precum şi pentru protejarea şi respectarea valorilor cultural istorice.

Biroul de Presă


Niciun comentariu: