joi, 9 aprilie 2009

Calculul datei Sarbatorii Invierii Domnului



Exista tot felul de nedumeriri cu privire la modul de calcul exact al stabilirii datei Pastelui

Traditional, de la primul sinod ecumenic desfasurat la Niceea, in anul 325, s-a hotarit ca Pastele sa fie celebrat in prima duminica cu luna plina de dupa echinoctiul de primavara. Exceptie face cazul in care prima luna plina de dupa echinoctiul de primavara cade duminica caz in care Pastele va fi serbat in duminica urmatoare.

Pana in anul 1582, toti crestinii sarbatoreau Sfintele Paste la aceeasi data ca si Craciunul, insa Papa Grigore al XIII-lea , in urma unor calcule, a descoperit o eroare de 14 zile intre calendarul iulian, intemeiat de imparatul roman Iulius Cezar in anul 46 i. H, si timpul real. In urma acestei descoperiri, Papa a hotarit ca toti crestinii Bisericii Catolice sa sarbatoreasca Pastele dupa noul calendar corect – numit de atunci calendarul gregorian. Crestinii catolici sarbatoresc Invierea Domnului conform acestui calendar, in timp ce biserica rasariteana a ramas la calendarul iulian ( cel cu decalajul de 14 zile).

Biserica catolica calculeaza data Pastelui bazandu-se pe luna plina ecleziastica, calculata pe baza unor tabele oranduite de biserica si se bazeaza pe o data fixa pentru echinoctiul de primavara.

Biserica rasariteana este ghidata de luna plina astronomica , calculata pe baza datelor astronomice si data reala - tot din punct de vedere astronomic, a echinoctiului de primavara.

Calculele celor doua momente celeste sunt diferite, apusenii bazandu-se pe luna plina ecleziastica, pe cand rasaritenii observa luna plina astronomica. Catolicii se bazeaza pe o data fixa calculata din vreme pentru echinox. Luna plina ecleziastica, in acest context, este calculata din vreme conform unor tabele bisericesti, datele fiind prestabilite cu mult inainte. Ortodocsii urmaresc luna plina pascala, care este la o data calculata pe baza observatiilor astronomice.

La aceasta adresa este un tool care poate calcula data Pastelui catolic intre 326-4099 A.D. si Pastele ortodox intre 1583 – 3399 A.D :
http://www.wikitools.ro/?action=paste





Niciun comentariu: