joi, 16 octombrie 2008

Model de vointa


Fericitul Matt Talbot
( 1856 – 1925)

Matt Talbot s-a nascut intr-un cartier sarac din Dublin pe data de 2 Mai 1856 si a fost unul din cei doi copii a lui Charles si al lui Elisabeth. In copilarie a suferit din cauza lipsei de securitate si de stabilitate a familiei, motiv pentru care Matt nici nu a frecventat scoala.

La varsta de 12 ani a primit prima slujba intr-un magazin de bauturi alcoolice, varsta la care a si ineput sa consume frecvent alcool.
Inca din tineretea timpurie pana pe la varsta de 28 de ani, singurul tel in viata pentru Matt, a fost alcoolul.

Cand avea 28 de ani, Matt s-a intalnit intr-o seara cu un preot, s-a dus la spovada si si-a promis ca nu va pune gura pe alcool timp de 3 luni. De multe ori a crezut ca ii va fi imposibil sa se abtina, dar la sfarsitul primului an, s-a hotarat sa pastreze juramantul pentru tot restul vietii. ( inca 41 de ani )

Toata aceasta perioada, Matt a reusit sa isi pastreze juramantul doar ducand o noua viata, suport gasind in rugaciune, participarea zilnica la Liturgie, multa munca grea si penitenta. Matt astepta dimineata devreme de la ora 6 in genunchi pe scari deschiderea Bisericii, si nu era o zi in care sa lipseasca la Liturghie. Majoritatea banilor cashtigati cu greu muncind ca taietor de lemne, ii dadea saracilor sau colegilor care aveau probleme familiale. Sora sa marturisea adesea vecinilor ca Matt se inchidea ore in sir in camera sa afundat in rugaciune, in genunchi, in fata unui crucifix modest facut chiar de el. Vinerea postea band doar o ceasca de ceai rece si o bucata de paine uscata.

In dimineata zilei de 7 iunie 1925, inima lui Matt a incetat sa bata. Paracliserul l-a gasit mort pe scarile Bisericii. Pentru ca Matt era foarte sarac, a fost dus la morga orasului, unde cu mare uimire, doctorul care l-a consultat pentru a afla motivul mortii, a descoperit pe trupul lui, lanturi legate cu lacate sub genunchi si la mijloc. De-abia atunci, oamenii si-au putut inchipui ce suferinta suporta Matt stand ore intregi in genunchi. De-abia atunci oamenii au aflat de mortificarile facute de Matt Talbot.

Dupa moarte, vestea despre sfintenia lui s-a raspandit si in anul 1931 s-a facut prima cerere de beatificare. Decretul asupra virtutilor sale a fost emis pe data de 3 Octombrie 1975.
Prin exemplul sau, Matt Talbot este o sursa de inspiratie pentru toti cei care vor sa lupte cu pacatul si viciile.

Scurta rugaciune:

“ Fie ca triumful fericitului Matt Talbot asupra viciului si dependentei, sa aduca speranta asupra lumii si sa ne intareasca inimile, fie ca el sa mijloceasca pentr …aici spui numele…. care lupta cu viciul/ dependenta, prin Cristos Domnul nostru. Amin. “






Niciun comentariu: