duminică, 5 octombrie 2008

Sfantul Dunstan si simbolul potcoavei


Sfantul Dunstan a trait intre 909 – 19 mai 988 A.D. si a fost staret de Canterbury, Episcop de Worchester, Episcop al Londrei si Arhiepiscop de Canterbury. Este sarbatorit in ziua de 19 mai.

Sfantul Dunstan a lucrat initial ca fierar, meserie invatata in adolescenta, specializandu-se in gravura, faurirea de clopote si elemente aeriene de orga, el fiind sfantul patron al lucratorilor in metale. Simbolul sau este un ciocan sau clestii de fierarie.

Faptele bune ale sfantului, i-au atras atentia diavolului, care s-a hotarat sa-l viziteze in atelierul sau . Diavolul a luat forma unei femei foarte frumoase care a intrat in miez de noapte in fieraria saracacioasa.
Datorita harului, Dunstan a observat sub rochia scumpa a creaturii copitele diavolului si , cu o miscare precisa, l-a apucat pe diavol de nas cu clestii incinsi din foc. Acesta, cu un urlet teribil care s-a auzit la multe mile distanta, s-a transformat inapoi intr-o fiinta hidoasa si a fugit.

Persistent in incercarea de a-l ispiti pe Dunstan, diavolul mai face o incercare, transformandu-se intr-un drumet ponosit in cautare de niste potcoave. Sfantul Dunstan, dandu-si seama cu cine are de-a face, l-a prins si l-a potcovit chiar pe el. L-a strans cu clestele si l-a batut cu ciocanul pe nicovala . Diavolul urla si scotea niste sunete monstruoase iar Sfantul Dunstan, l-a pus sa jure ca nu va mai intra niciodata intr-o cladire de-asupra carei usi se afla agatata o potcoava.

De atunci, spune legenda, diavolul se fereste sa intre in casele care au agatate potcoave deasupra usilor, in amintirea juramantului facut in urma bataii administrate de Sfantul fierar.

Niciun comentariu: